Thursday, 5 July 2012

ART WORK VS CAKE BAKING

Assalamualaikum to all..semoga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera dan di lindungi oleh-Nya

Entry kali ni macam berkaitan dgn last entry yg sy masukkan..sad to say..mmg xsempat buat kek coklat utk bdk kecit tu so my ibu bg dia hadiah je..actuli ade urgent task kat opis yg perlu dibuat..so sy telah habiskan weekend kat opis je besame rakan setugas yg jd bidan terjun juga utk membantu..wlu pon xtercapai hajat nak buat kek weekend lepas, tp dapat new experience and mengasah sikit bakat dalam 'art work'..mase utk siapkan task ni sgt lah suntuk. mmg cincai je kerja..anyway ktrg berjaya submit n hopefully projek 'art work' pd dinding science lab kami akan berjalan lancar seperti yg di rancang ^_^ 


Saya sgt enjoy n suke buat design 3 apparatus yg bercantum ni!hihu :DD buat sy berangan-rangan nak buat kek fondant ada apparatus science as a deco..(sempat lg berangan pasal kek smbl buat kerja) :p memang membaking and mendeco cake pon perlu ada seni nya kan..tu kadang-kadang xbole tahan emosi tgk kek..cantik sgt! 

Dah abis kerja opis..rasa lapang skit..tangan mula menggatal nak membaking..hehe..so belek resepi yg simple..sy try buat rich choc moist cake by kak nor baini rahwi..kak nor ada share resepi kek ni kat fb..brng-brng sgt mudah..so tekak pon rasa nak makan juga kek coklat..apa lagi sy pon menggodek la kat dapur..hehehe..jom tgk resepi n cara-caranya \(^_^)/

1) Pukul 250g butter dan 21/2 cwn gula halus

2) Masukkan 5 biji telur (masuk telur satu-satu ye) dan secubit garam

 3) Masukkan 1 tsp esen vanilla


4) 1 cwn koko dan 2 cwn air di campurkan bersama


5) 3/4 cwn tepung gandum, 1 tsp baking powder dan 
tsp baking soda di ayak bersama

6) Bahan #4 dan #5 tadi di masukkan secara
berselang seli dalam adunan pertama


7) Sediakan loyang, tuangkan adunan dan bakar sehingga masak..

TARAAAAAA!
siap utk di makan!hehe
sy cairkan coklat masakan sbgi hiasan :D



Saya buat separuh adunan dr resepi asal kat atas..buat kudapan je..satu resepi tu byk juga..hihi..n sy pki self raising flour..so klu pki srf xperlu letak baking powder n baking soda..tp kek sy melekat kat loyang laa..haha..so mmg xberapa menarik rupanya >_< tp rasa SGT YUMMY!!mmg tersgt moist!!thanx kak nor n selamat mencuba! ^_^


(((percubaan kali ke dua yg menjadi! ^_^ )))


2 comments:

  1. wah,,,simple dan menarik nya. tapi nak share sikit dgn awak...sy try test masukan sedikit madu dan juga ovellete semasa memukul telur dan gula....kek coklat tu lagi lembap dan sedap. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..perlu kurangkan gula x klu dah letak madu kak?

      Delete