Monday, 4 February 2013

NOSTALGIA SARDIN ROLL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera pada semua
 
Kali ni saya nak kongsi resepi makanan kegemaran masa kecik..huhu..zaman kanak-kanak dulu, klu makcik buat kuih ni, saya adalah salah sorg yg tolong menggelek roti..eh..ape pulak kne gelek2 roti ni kan..bg yg biasa makan, sardin roll ni, mesti xhairan..bg yg xbiasa..bole la cuba buat utk kudap-kudapan di rumah ya ;)
 
SARDIN ROLL
 
BAHAN-BAHAN
 
7-9 keping roti
1 tin sardin (sederhana)
1 batang cili masak
1/2 biji bawang besar
1 biji limau nipis
1 sudu tepung jagung/gandum+sedikit air (sebagai gam)
2 biji telur
garam secukup rasa
minyak masak
 
CARA-CARA
 
Untuk menyediakan inti sardin-kupas bawang besar dan bersihkan kemudian dipotong dadu. Cili jg dibersihkan dan dipotong kecil2. Dalam satu bekas, satukan ikan sardin, bawang, cili dan garam. Ikan sardin di kecai-kecaikan dan di gaul sebati dgn bahan-bahan tadi. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan campuran bahan ikan sardin tadi dan masak sehingga hampir kering. Angkat dan ketepikan.
 Roti digelek sehingga nipis. Letakkan inti sardin tadi diatas roti pada satu bahagian secara memanjang. Gulung roti bersama inti sehingga hujung. Sapukan bancuhan tepung di sepanjang hujung roti untuk melekatkan gulungan. Ulang cara ini sehingga semua inti habis.
(gambar sampai sini je.masa celup ngan telur n goreng,lupa nak ambil gambar..hehe)
 
Pukul telur dan sedikit garam. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper. Ambil sardin roll tadi dan celupkan dalam telur secara keseluruhan dan terus di goreng dalam kuali tadi. Ulang cara ini sehingga semua sardin roll habis digoreng. Sedia untuk dihidangkan.
 
SELAMAT MENCUBA!
 ^_^


No comments:

Post a Comment