Friday, 2 November 2012

SARANG SEMUT

Assalamualaikum

Selamat sejahtera buat semua pembaca..

Beberapa minggu sebelum hari raya haji hrtu (ingat x ingat sebnarnya)..ibu saya tetiba je suruh buat kuih raya..teringin kot masa tu..so, saya sempat la tolong dia kat dapur buat 2 jenis kuih raya..salah satunya ialah KUIH SARANG SEMUT..saya rasa kuih ni mmg xasing lagi bagi semua..mmg kegemaran dan resepi turun temurun utk kita..btol x?resepi nya sgt simple cuma masa nak sagat adunan tu..rajin dan x je la nak menyagat..hehe..dan sagat yang diguna pon akan pengaruhi doh sagatan kita tu..ada sagat hasilkan sagatan yang halus, ada yang kasar..terpulang kat selera masing2 sama ada suka yang halus atau kasar..jom kita tengok resepi yang saya dapat dari ibu saya ^_^v

KUIH SARANG SEMUT

Bahan-bahan:

1 cwn butter
3/4 cwn gula castor
2 cwn tepung kastad
(kami olah jadi 1 cwn tepung susu + 1 cwn teping kastad. nak kurangkan warna kastad katanya)
2 cwn tepung jagung
1 cwn tepung naik sendiri
coklat rice - sebagai hiasan a.k.a 'semut' nya :D

Cara:

Hanya menggunakan senduk kayu (plastik pon boleh..hehe), kacau rata butter dan gula castor. Campurkan bahan-bahan lain dan adunkan. Klu adunan lembut, tambahkan tepung jagung dalam adunan (agak2 jgn lembut atau keras sgt). Dengan menggunakan penyagat atau alatan yg bersesuaian, doh yg dikepal2 disagat menjadi bentuk seperti pasir (kasar sedikit dari pasir) dalam dulang atau bekas yang kering. Ambil 2-3 sudu doh yang telah disagat tadi, tuangkan ke dalam acuan kertas. Taburkan sedikit coklat rice di atasnya. Ulang kaedah ini sehingga doh habis.





SELAMAT MENCUBA!
\(^_^)/

No comments:

Post a Comment